Ingrediënten (1 grote ovenschotel)
- 750 g champignons, fijngehakt
- 3 zoete aardappels, geschild en in grote stukken gesneden
- 1 bloemkool, in roosjes
- 1 grote ui, fijn gesnipperd
- 2 teentjes look, fijn geperst
- 2,5 el olijfolie
- 2 el volkoren speltmeel (of volkoren tarwemeel)
- +/- 400 ml ongezoete amandelmelk
- 100 g gratin kaas
- Kippenkruiden
- Zwarte peper
- Snufje zout
- Nootmuskaat
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175°C.
Kook de bloemkoolroosjes beetgaar (+/- 10 min) en de zoete aardappel (+/- 20 min).
Hak ondertussen de champignons in fijne stukken zodat je de structuur van gehakt verkrijgt. Verhit een pan samen met de ui en look. Stoof deze kort aan zonder olijfolie (op deze manier komen er tot 30% meer nuttige stoffen vrij). Voeg een eetlepel olijfolie en de champignons toe. Bak kort aan en kruid af met kippenkruiden. Verdeel de massa over de bodem van een ovenschotel.
Giet de bloemkoolroosjes af en plet met een aardappelpletter in grove stukken. Deze stukken verdeel je bovenop het champignongehakt in de ovenschotel.
Maak ondertussen een roux met 1,5 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels volkoren speltmeel en +/- 350 ml ongezoete amandelmelk. Kruid de wittesaus goed af met peper , zout en nootmuskaat. Verdeel over de ovenschotel.
Pureer tenslotte de zoete aardappel met een scheutje ongezoete amandelmelk en verdeel over de ovenschotel.
Werk tenslotte af met gemalen kaas en plaats gedurende 20 min. in de oven. Indien je graag een bruin korstje wil kan je de laatste minuten de oven op grillstand zetten. Let wel op, dit kan heel snel gaan!
Smakelijk!