Ingrediënten
- 80 g pompoenpitten
- 70 g lijnzaad
- 80 g sesamzaad
- 70 g chiazaad
- Snuifje zout
- 250 ml water
- Optioneel verse of gedroogde kruiden zoals: rozemarijn en/of tijm
Bereidingswijze
Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de crackers. Laat de mengeling een kwartiertje trekken zodat de chiazaadjes het water kunnen opnemen.
Neem een met bakpapier beklede bakplaat en stort hierop het zadenmengsel uit. Verdeel gelijkmatig en zo dun mogelijk over de hele plaat.
Plaats de crackers nu gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden.
Haal de crackers nu uit de oven en snijd ze als ze nog warm zijn in stukjes.
Serveer de crackers samen met een roerei (roer de eieren los is een antikleefpan en werk af met peper en zout, meer heb je hiervoor in principe niet nodig). Vergeet er zeker geen dikke groentesoep of salade bij te eten om je dagelijkse behoefte aan groeten te halen.
(Mijn inspiratie haalde ik uit het kookboek van Steffi Vertriest, “De Gezonde goesting”, p.155, http://byebyecheeseburger.be/categorie/recepten/)
Zijn eieren gezond: ja of nee?
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd, wat goed is. Daarnaast bevatten ze veel vitamines (B12, D, A, B2, …) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer, zink, …). Eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een volwaardige vervanger voor vlees.
Hoeveel eieren mag je eten?
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat ‘ze slecht zijn voor je cholesterol’. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld. Anders vergroot je mogelijk je kans op diabetes.
Wil jij graag wat minder vlees eten? Dan zijn eieren een goed alternatief. Als vegetariër kan je ze best combineren met peulvruchten: zo krijg je de nodige vitaminen en mineralen binnen.
(Meer info : https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/eieren)